Indická Ajurvéda je prastará věda, která se zabývá mimo jiné působením léčivých bylin na lidský organismus. Bylinky se v Indii pěstují zejména v horských oblastech Himálají, což je jedno z nejčistších míst na této planetě. Není tedy zpravidla testovat, zda se jedná o výrobky v BIO kvalitě, jestliže si chceme dopřát dobrý Ajurvédský čaj. O co bychom se ovšem měli v první řadě zajímat, je složení jednotlivých směsí či jednodruhových čajů, k čemu jsou nám prospěšné.
Obrovskou výhodou Ajurvédy, podobně jako Tradiční čínské medicíny, je velmi ucelený přehled o účincích bylinek. Je to dáno mnoha tisíci roky pěstování a užívání léčivých rostlin v podobě čajových výluhů nebo tablet ze sušených částí bylinek, ať už jde o květ, plody nebo list. Zpočátku se indická Ajurvéda uplatnila pouze v lokálním měřítku, ale se zvyšujícími se možnostmi zejména letecké, ale i pozemní dopravy, je možno dopravit toto vzácné zboží i k nám, na evropský kontinent.
Za socialismu neměli lidé v naší zemi takové možnosti přístupu k ajurvédě, jako dnes, měli bychom si této změny považovat a čerpat odtud informace a znalosti tamních léčitelů, kteří patří v alternativní medicíně ke světové špičce.
A k čemu vlastně čajové směsi a jednotlivé čaje užívat?
Jen tak pro radost – proč neudělat radost sami sobě nebo jiným? Ajurvédský čaj může potěšit kohokoli, stačí jen vybrat vhodné složení, co vás osloví, a vyzkoušet dárkové balení pod vánočním stromkem nebo k narozeninám.
Pro preventivní účely – čajové směsi lze samozřejmě indikovat i pro různá onemocnění, ovšem velký význam mají zejména pro preventivní účely a pro zlepšení životního stylu. Kdo se alespoň okrajově zajímá o zdravou výživu, jistě uvítá i něco z jiného „kraje“, a navíc z míst, kde Himálaje dominují nejen svou výškou, ale i krásou a mocnou magií celému světu.