1) červená řepa
Červená řepa má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje vápník, fosfor, draslík, hořčík, železo a vitamíny skupiny B, dále vitamín C a kyselinu listovou. Oblíbená je i u osob držících redukční dietu, jelikož obsahuje na 90% vody a jen minimum kalorií. Barvivo obsažené v červené řepě rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Další zdravotní benefit je, že působí močopudně, povzbuzuje činnost žaludku, zbavuje střeva jedovatých látek a má pozitivní vliv na zrak. Abyste ji ale využili na maximum, doporučuje se konzumace v syrovém, tepelně neupraveném stavu. Jednoduše ji můžete odšťavnit a vychutnat si osvěžující drink. Jestliže vám ale zemitá chuť řepy zrovna dvakrát nechutná, smíchejte ji se šťávou z mrkve a jablka. Lahodné a zdravé zároveň.
2) česnek
Česnek je právem nazýván přírodní antibiotikum. Velmi ceněný je v lidovém léčitelství, kde pomáhá s nejrůznějšími nemocemi. Má antivirové a antibakteriální vlastnosti, takže pokud zaútočí kašel a rýma je česnek první volba. Mimo to obsahuje antioxidanty, vitamíny skupiny B, vitamín C, hořčík a draslík. Jeho pravidelná konzumace pomůže snížit hladinu špatného cholesterolu, zlepší stav srdce a působí jako prevence proti Alzheimerově chorobě a demenci. Nejlepších účinků dosáhnete, pokud budete česnek konzumovat syrový, ideálně 1 stroužek denně. A pokud vám vadí jeho specifická chuť v ústech, zajezte ho kouskem čerstvého jablka nebo rozžvýkejte lístek čerstvé máty.
A na jaké další české super potraviny zaměřit zrak?
- jablko
- maliny
- červený rybíz
- černý rybíz
- ostružiny
- dýně
- zelí
- cibule
- rajčata
- mák
- jáhly
- vlašské ořechy
- šípek
- lněná semínka
Jak vidíte, nemusíte utrácet za drahé exotické super potraviny. Jezte ty lokální a sezónní. Vždyť naše tělo je na to uzpůsobeno a dostane tím vše, co potřebuje. V kuchyni se nebojte experimentovat a přejeme dobrou chuť a na zdraví!